diumenge, 24 de novembre de 2013

Ones amb verdures i all i julivert

Plat de pasta nutritiva i saludable. La pasta aporta carbohidrats a la dieta, i les verdures un munt de vitamines!!






Ingredients (4 persones):


300-350g d'ones              
1 carabassó gros
1 ceba grossa
2 pastanagues
2 cullerades d'all i julivert ben picat
Aigua i sal
Oli d'oliva extra verge
Parmesà ratllat


Preparació:

Poseu aigua en una olla. Saleu-la i poseu-la a bullir. Quan arrenqui el bull, afegiu-hi la pasta. Deixeu-la coure els minuts que us recomani el fabricant. Mentre el cou la pasta, prepareu la verdura, talleu-la  en juliana i coeu-la. Jo l'he cuit en el recipient Lékué pel microones per tal que no absorbeixi massa oli.


 Poseu oli en una paella grossa i quan l'oli estigui calent, afegiu l'all i julivert, abans no estigui massa cuit, afegiu les verdures cuites i tot seguit la pasta escorreguda. Doneu-hi unes voltes i serviu tot seguit. Ratlleu per sobre una mica de formatge parmesà.



dijous, 21 de novembre de 2013

Pinya natural amb crema cremada

Aquestes són unes postres ideals per després d'un àpat complert. Tot i ser dolç, la pinya és molt digestiva i ens ajudarà a pair un àpat suculent. La combinació de la pinya àcida amb el cruixent de la crema cremada és perfecte!!


Ingredients (6-8 persones):


750 ml de crema pastissera
1 pinya
Sucre

Preparació:


Peleu i talleu la pinya a rodanxes. Poseu-la en un plat.




 Poseu a sobre la pinya una bona capa de crema pastissera.


Escampeu per sobre sucre en abundància. Prepareu el soplet o el cremador. Acosteu el cremador al sucre i deixeu caramelitzar.
Quan estigui ben daurada i torrada la superfície de la crema ja podeu servir-la.

dimecres, 20 de novembre de 2013

Escudella i carn d'olla

DESAFÍO EN LA COCINAJa tenim aquí un altre mes del Desafío en la cocina. Aquest mes, la Mª Luz de Trasteando en mi cocina ens ha proposat de fer els cocidos típics dels diferents llocs d'Espanya. Aquí evidentment de cocidos poquets...a casa de tota la vida.. l'escudella i la carn d'olla. M'imagino que a cada casa hi poseu diferents ingredients, jo us poso el que fem a casa. Quan arriba el fred una dia a la setmana no pot fallar i és la meva mare qui normalment el fa. Aquest mes com cada mes podeu veure les diferents receptes de les meves companyes desafiadores a: Desafio: cocido.







Escudella

Carn d'olla


Ingredients (8-10 persones):


1 brassó de xai
1 vena de coll de xai
1 tall de poma de vedella
2 talls de costella de vedella
2 talls de cuní de vedella
1/2 botifarra negra
1 cua de porc
1 tira de costelló de porc
1 orella de porc
2 ossos del moll
2-3 ossos blancs
800g de carn picada (meitat porc meitat vedella)
1/4 de col
3fulles de bleda
2 fulles d'api
2 porros
4 pastanagues
6 patates mitjanes
1 grapat de mongetes seques o cigrons.
10 litres d'aigua
1 ou
Sal
All i julivert
Farina
400g de galets petits (tiburons)

Preparació:

Poseu l'aigua en una olla grossa o en dues més petites. Poseu dins l'olla tota la carn menys la carn picada. Quan comenci a bullir deixeu-la una hora i mitja a foc mig. Mentre va bullint aneu desescumant ( traieu l'escuma que va deixant la carn). Feu la pilota. En un bol poseu la carn picada, saleu-la i afegiu-hi l'ou, l'all i el julivert tallats. Remeneu-ho tot i formeu les pilotes. Passeu-les per la farina per tal que quedin ben formades i segellades.


Passada l'hora i mitja, poseu-hi l'api, els porros, les pastanagues, les patates, les pilotes, les mongetes seques i la sal. Passades dues hores i mitja de la cocció, afegiu-hi la col i la botifarra negra. Deixeu coure-ho tot mitja hora més.
Un cop cuit, enretireu caldo de l'olla i poseu-lo en una olla més petita. Poseu-lo a bullir. Quan arrenqui el bull, afegiu els galets. Deixeu bullir fins que estiguin cuits. Rectifiqueu de sal si cal i serviu, primer el caldo amb els galets i després la carn d'olla.


 
A veure el proper mes que ens proposa la Rocio de desafío dolç!!! a esperar!
























dilluns, 18 de novembre de 2013

Crema pastissera

Amb aquesta crema podeu farcir qualsevol brioix, pasta de full, bunyols...el que vulgueu. No cal dir però que sola ja està boníssima!!!



Ingredients:

750ml de llet
6 rovells d'ou
200g de sucre
2 cullerades de midó (maizena)
1 branca de canyella
Pela de mitja llimona

Preparació:

Poseu en un cassó el litre de llet, la canyella i la llimona. Porteu-ho a ebullició.


 En un bol, poseu els rovells d'ou, el sucre i la maizena.


Remeneu-ho bé fins que no quedin grumolls. Quan la llet bulli,aparteu-la del foc i enretireu la llimona i la canyella. Aneu afegint a poc a poc la llet al bol amb els rovells. Aneu remenant i quan s'hagi diluït tot, torneu-la a posar al cassó. Per evitar que s'enganxi, jo abans de tornar-la a posar al foc o bé rento el cassó o la poso en un altre; sinó sovint la llet al bullir deixa una pel·lícula al fons que es va enganxant al espessir-se. Torneu a posar el cassó al foc i aneu remenant. Veureu que en pocs minuts, s'anirà espessint. Quan comenci a bullir, enretireu-la del foc i deixeu-la refredar. Si la voleu desar a la nevera un cop freda i voleu evitar que es faci una capa a sobre, poseu arran de la crema un tros de paper film. Podeu guardar-la dins la nevera uns quants dies.

dissabte, 16 de novembre de 2013

Gran recapte d'aliments 2013- Blogs contra la fam- Mongetes guisades amb xoriç

Aquest any, m'adhereixo a la campanya del Gran recapte d'aliments 2013. Amb aquesta recepta participo juntament amb molts altres blogs a oferir un plat amb algun dels aliments que es proposen pel gran recapte. Podeu veure altres receptes a Blogs contra la fam. He triat una recepta senzilla, calòrica i nutritiva, que pot molt ben ser un plat únic. Us animo a fer-la i a participar en la campanya per ajudar a tots aquells que ens envolten i no tenen prou recursos.


Ingredients (4 persones):

500g de mongetes seques o 1,5 pots de mongetes cuites
4 xorissets per coure
500g de costella de porc
2 cebes grosses
2 tomates madures
Oli, sal i aigua

Preparació: 

Si utilitzeu mongetes seques, la nit anterior poseu-les en remull.
Poseu oli a la paella i quan estigui calent, daureu la costella i el xoriç tallat a  trossos.


Quan estigui daurat, enretireu-lo del foc i reserveu. En el mateix oli, daureu la ceba ratllada o tallada a daus petits. Quan estigui una mica daurada, afegiu-hi la tomata ratllada. Deixeu coure fins que la tomata estigui cuita.

En aquest moment, afegiu les mongetes, les costelles i el xoriç. Remeneu bé i cobriu amb aigua freda.

Deixeu coure una mitja hora, fins que estiguin cuites les mongetes. Si va absorvint l'aigua, aneu-hi afegint aigua freda. Serviu-lo ben calentet!!

dimecres, 13 de novembre de 2013

Risotto de rossinyols

Aquesta recepta ja fa dies que la vaig fer, amb els pocs rossinyols que vam trobar. A casa quan faig risotto (del que sigui), ja sé que tinc la família contenta.


Ingredients (4 persones):


320-350g d'arrós arborio/carnaroli/bomba
2 cebes grosses
Oli d'oliva extra verge
300-400g de rossinyols
1l de caldo de verdures
Sal
Parmesà

Preparació:

Ratlleu la ceba. Poseu una cassola al foc i poseu-hi l'oli d'oliva. Quan l'oli estigui calent, afegiu-hi la ceba trinxada. Deixeu-la coure a foc mig fins que estigui una mica rossa. Mentre, netegeu els bolets i talleu-los a llesques. Afegiu els bolets i deixeu que agafin el gust de la ceba durant un minut.


Afegiu l'arrós i deixeu també que es rossegi. Escalfeu el caldo i aneu afegint a poc a poc a l'arrós. A mesura que l'arrós absorbeixi l'aigua, afegiu-ne més. Així fins que l'arrós estigui cuit. No el deixeu coure massa!! Quan estigui al dente, enretireu-lo del foc i afegiu-hi el parmesà. Remeneu amb compte i amb l'escalfor el parmesà s'anirà fonent. Serviu calent i ratlleu per sobre una mica més de parmesà.



diumenge, 10 de novembre de 2013

El Celler de Can Roca col·labora amb Duchenne Parent Project

El passat divendres a Girona va tenir lloc una conferència per part dels investigadors de la malaltia Duchenne-Beccker a l'Espai  Caixa de Girona. Aquest esdeveniment, és un dels molts que organitza l'associació a les comarques de Girona i que tinc el plaer de tenir la meva germana dins del grup organitzador. Tot el seguit d'actuacions que es realitzen, entre elles la recollida de taps, és per recaptar diners per seguir amb la investigació d'aquesta malaltia (un tipus de distrofia muscular), que afecta a dos germans bessons de la nostra comarca.
Divendres a més de la conferència, es va inaugurar la mostra i venda d'obres que un grup de renombrats artistes, van donar a l'associació per col·laborar en la recaptació. La mostra estarà oberta al públic del 8 al 22 de novembre.


En finalitzar les xerrades, el Celler de Can Roca va voler també col·laborar en l'acte, oferint un refrigeri, evidentment al nivell al que ens té acostumats.


La meva germana Rosa, que és l'artista de la família, va donar també un quadre. Podeu col·laborar, comprant butlletes de 5€ i si teniu una mica de sort us el podreu endur a casa.



Us animo a participar en la recollida de taps o en els diferents actes que es van organitzant!

dilluns, 4 de novembre de 2013

Llobarro al forn amb picada d'ametlles

Sembla que sovint quan s'ha de fer algun plat al forn, ens hagi de dur molta feina. Jo en canvi recorro al forn quan vull fer algun plat, que quedi bé i que a més a més no porti massa temps fer-lo. Aquest és un bon exemple, el peix al forn sempre és èxit assegurat, només heu de tenir em compte no coure'l massa. En aquest cas, amb la picada d'ametlles queda un plat ben lluït.

DSC_0025

Ingredients (4 persones):


4 llobarros de ració
4 patates grosses
200g d'ametlles
1/2 manat de julivert
5 grans d'all
Oli d'oliva extra verge
Sal
1/2 got d'aigua

 

Preparació:

Primer de tot, enceneu el forn a 180º. Els llobarros han d'estar desescamats i podeu deixar o treure el cap. Saleu els llobarros i reserveu-los. Prepareu la picada. En una picadora, poseu el julivert, els alls i les ametlles.

DSC_0016

Piqueu-ho, quan comenci a agafar una consistència espessa, afegiu-hi un bon raig d'oli. Segui picant fins que tingueu el gruix que més us agradi. A mi com que m'agrada trobar l'ametlla, no les he picat massa fines.

DSC_0017

Peleu i  talleu les patates a rodanxes. Agafeu una plata del forn i poseu-hi oli. A sobre escampeu-hi les patates, saleu-les i tireu per sobre un raig d'oli i mig got d'aigua. Poseu a sobre les patates els llobarros. Repartiu la picada d'ametlles per sobre i per dins els llobarros. Poseu un raig d'oli també sobre els llobarros. Introduïu-los al forn al segon pis.

DSC_0018

Deixeu-los coure durant uns 7 minuts i doneu-los-hi la volta. Torneu-los a posar al forn un 7-8 minuts més. Per veure si estan cuits, separeu una mica la carn i si és de color blanc, vol dir que ja està. El temps de cocció dependrà també del forn i de la mida dels llobarros.

DSC_0019

Un cop cuits ja els podeu servir acompanyats de les patates. Jo en aquesta ocasió els he servit sense la pell i les espines, en lloms, així sempre és més agraït de menjar, encara més si hi ha nens!!


DSC_0024