diumenge, 31 de gener de 2016

Sharlokta o coca de pomes

Per aquests dies d'hivern, què millor que una deliciosa coca de poma! Hem d'aprofitar els productes Km 0 i de qualitat, aquest és el cas de les nostres pomes golden. Avui en una recepta que sembla que discuteixen com a seva, russos i francesos. Pel que he trobat però és una coca típica a les cases russes. Jo no discutiré d'on és l'origen.. l'únic que sé és que de ben segur la tornaré a fer, boníssima i molt esponjosa, feu-la a casa!!!


Ingredients (6-8 persones):

3 pomes golden
Canyella
150g de sucre
3 ous
120g de farina
1 culleradeta de llevat
Un pessic de sal
Sucre llustre per decorar
Mantega pel motllo

Preparació:

Preescalfeu el forn a 180º. Peleu i traieu el cor de les pomes. Talleu-les a daus. Poseu-les en un bol i tireu-hi per sobre una mica de canyella, barregeu i reserveu. 


Poseu una mica de mantega en el motllo i introduïu-hi a dins les pomes. Mentre, comenceu a fer la massa. Poseu els ous i el sucre en el bol de la batedora i munteu-les fins que doblin el volum. Afegiu-hi la farina tamisada i el llevat. Remeneu amb compte per tal que no es baixi la mescla. Escampeu-la per sobre de la poma,


remeneu per tal que s'escampi per tot el motllo i que la poma quedi ben embolcallada per la massa.


Poseu-la al forn posició 2 i deixeu-la que es cogui durant 40-45 minuts o fins que al introduir un escuradents, aquest surt net. Podeu servir la coca amb una mica de sucre llustre per sobre. 


dilluns, 25 de gener de 2016

Pastís de carbassó amb brie

Avui us porto un pastís de carbassó que pot ser substituït per qualsevol altra verdura. Afegint-hi una mica de brie agafa un toc boníssim. Tasteu-lo!



Ingredients (4 persones):

3 carbassons grossos
200 ml de crema de llet
300g de brie
3 ous
Sal i pebre
Oli d'oliva

Preparació:

Talleu els carbassons a rodanxes, millor si teniu una mandolina així us sortiran a la mateixa mida i es couran per igual.



Poseu una paella al foc amb oli i quan estigui calent, afegiu-hi els carbassons, saleu-los.  Haureu de fer dues tandes, coeu-los fins que estiguin una mica daurats. 


Un cop cuits, enretireu-los del foc i reserveu. Preescalfeu el forn a 180º. Agafeu els motllos individuals o bé un motllo gros. Poseu una mica d'oli a la part de baix i feu capes. Entremig de les capes, poseu una mica de brie a llesques. Aneu fent capes fins acabar amb els carbassons i a la part superior poseu una mica més de formatge.


Ara prepareu el farcit. En un bol, bateu els ous i afegiu-hi la crema de llet.


Aboqueu la mescla per sobre dels carbassons.


Introduïu els motllos o el motllo individual al forn. Deixeu-lo fins que estigui daurada la superfície. Trigarà uns 20-30 minuts. Mengeu-los sortint del forn, ben calentets.


dimecres, 20 de gener de 2016

Raviolis farcits de bolets amb salsa de bolets (com fer pasta fresca a casa)

DESAFÍO EN LA COCINA20!!! Primer Desafio de l'any!! i tampoc ha estat fàcil, pasta fresca feta a casa. A més amb la meva mania de complicar-me la vida, en comptes de fer uns tallarines va i em decideixo per uns raviolis...
Bé el resultat genial, però crec que si m'animo a fer-ne un altre cop em compraré algun estri per fer-los. La màquina ja la tenia fa temps i havia fet un munt de vegades tallarines. És el primer cop que m'animo a fer pasta farcida. Tot i la feina us ho recomano, queda boníssima i més natural impossible. Bons ingredients, bons resultats!! Com sempre els meus companys hauran fet de ben segur propostes delicioses, podeu consultar-les aquí.


Ingredients (4 persones):

Per la massa:

300g de farina de bona qualitat
3 ous
Un polsim de sal
Un raig d'oli
Un ou per untar la pasta

Pel farcit:

Bolets variats (jo he utilitzat 2 pots petits de conserver Ferrer)
3 cullerades de beixamel
1 cullerada de paté
Sal i oli
Pebre 

Per la salsa:
2 cullerades del farcit
200ml de crema de llet
Sal i pebre

Preparació:

Primer de tot prepareu la massa. En el bol de la Kenwood poseu la farina tamisada, els ous, la sal i l'oli d'oliva.


Poseu a la màquina el braç d'amassar. Poseu-la en funcionament fins que veieu que s'integra la farina amb l'ou. Us ha de quedar una massa compacta però elàstica.


Mentre s'amassa la pasta podeu fer el farcit. Poseu una paella al foc amb una mica d'oli. Poseu-hi els bolets escorreguts del seu suc quan estigui l'oli calent. Deixeu coure els bolets i afegiu-hi la sal i el pebre.

Un cop tingueu la massa feta, comenceu a estirar-la. Podeu fer porcions grosses i fer-la fina amb un corró, però l'ideal és utilitzar una màquina especial per fer pasta. Si utilitzeu la màquina, talleu la massa en 4. Feu una mena de cilindre i passeu-lo per la màquina. Comenceu amb el número 1, quan està més oberta i passeu-la un parell de vegades.

 
La màquina que tinc jo va del número 1 al número 9. Aneu passant la massa cada 2 o 3 números, per exemple 1,4,7,9. En l'últim número passeu-lo dues vegades fins que quedi la massa ben fina.


Aneu desant la pasta estirada i fina, en algun lloc on no s'assequi.

Si creieu que trigareu molt separeu-les amb farina o bé poseu a sobre un drap humit. Quan acabeu amb la massa, reserveu-la humida i prepareu el farcit.


Poseu a la batedora els bolets, la beixamel i el paté. Tritureu tot el farcit i poseu-lo en una mànega pastissera amb boquet sense ris.

 

Ara podeu anar preparant els raviolis. Empolseu el taulell i estireu a sobre la massa de pasta. Amb un pinzell unteu la pasta per tal que s'enganxin les dues capes.


Repartiu per la pasta el farcit de bolets amb la mànega pastissera.


Poseu per sobre una de les altres làmines de pasta. Pressioneu pels voltants del farcit i talleu en quadrats la massa. Separeu els raviolis i amb una forquilla pressioneu els extrems per tal que quedin ben segellades.













Poseu aigua abundant al foc en una olla gran amb sal. Quan l'aigua arrenqui el bull, afegiu els raviolis i deixeu-los coure a foc mig uns 4 minuts. Mentre prepareu la salsa. Poseu una paella al foc i quan estigui calenta, afegiu 2 cullerades del farcit de bolets. Incorporeu la nata líquida i remeneu.


Deixeu que espesseixi una mica la salsa, salpebreu. Quan estiguin cuits, enretireu-los del foc, escorregue-los i repartiu la salsa per sobre. Serviu tot seguit, no els deixeu refredar.


diumenge, 17 de gener de 2016

Amanida de codonyat

Passades les festes, toca fer una mica de bondat.. Cal rebaixar aquells quilets  que els dolços i els àpats en excés potser ens han posat a sobre. Què millor que una amanida d'hivern, aprofitant els productes de temporada com una bona escarola i un bon codonyat!!


Ingredients:

Codonyat
Tomàquets xerry
Escarola, ruca, julivert
Pernil salat
Per a la vinagreta:
2 cullerades de mostassa de Dijon
1/2 llimona (suc)
Oli d'oliva verge
Sal

Preparació:

Prepareu la vinagreta. En un bol poseu la mostassa i el suc de la llimona i amb unes barnilles aneu barrejant i alhora afegint l'oli. Veureu que a mesura que aneu afegint l'oli us va quedant una consistència de maionesa. Quan tingueu prou salsa pareu d'afegir oli. Reserveu-la.


Renteu l'escarola, la ruca i el julivert i aneu per preparar l'amanida. Talleu el codonyat a tiretes i les tomates per la meitat. Agafeu el plat de presentació i feu un cercle o un quadrat amb el codonyat. Feu un parell de capes de manera que quedi visible i vistós. A sobre col·loqueu en forma circular l'amanida. Repartiu per sobre les tomates, el pernil a llesquetes i una mica més de codonyat. Quan aneu a servir el plat, poseu per sobre la vinagreta.


Recepta de la revista Cuina.

dimarts, 12 de gener de 2016

Mongetes del ganxet amb xoriço i botifarra de ceba

Tot i que aquest hivern no està fent la fred que tocaria, de ben segur que ve de gust menjar aquestes mongetes. A mi particularment els llegums m'agraden més guisats que no pas secs, així que, he agafat les mongetes del ganxet que cada any recull la meva mare de l'hort, per fer-les guisades. Tinc la gran sort que les cull que encara no estan seques i les congelem tot seguit. D'aquesta manera no cal posar-les en remull i també es couen més ràpidament. Per tant si no és el vostre cas, haureu de deixar les mongetes en remull 12 hores abans de coure-les.



Ingredients (4 persones):

500g de mongetes del ganxet
200g de costelló
2 xoriços per coure
2 botifarres de ceba (morcilles)
2 cebes de figueres
1 tomata
Oli d'oliva verge
Sal
Aigua

Preparació:

Si teniu les mongetes seques, caldrà que les poseu en remull la nit anterior, unes 12 hores abans de coure-les. Poseu una cassola al foc amb una mica d'oli. Saleu el costelló i quan l'oli estigui calent,  poseu -la a coure al foc, juntament amb el xoriço. 


Rossegeu-ho tot i quan estigui daurat, enretireu-los de la cassola. En el mateix oli, afegiu la ceba tallada a dauets.


Deixeu també rossejar-la a la cassola. Quan estigui rossa, afegiu la tomata a trossos i les mongetes    (jo en aquest cas congelades). Doneu al conjunt un parell de voltes i afegiu el costelló i el xoriço. Afegiu aigua (a temperatura ambient), la necessària per cobrir les mongetes.


Poseu el foc alt i espereu que arrenqui el bull. En aquest moment, saleu i abaixeu el foc una mica. Cal que vagi coent lentament. Quan veieu que falta poc per que estiguin cuites les mongetes, afegiu la botifarra de ceba, si l'afegiu molt aviat, té tendència a desfer-se. 


Acabeu de coure el conjunt, el temps dependrà de la mongeta, de la duresa de l'aigua.. aproximadament, una mitja hora. Podeu menjar-les acabades de fer o pel tupper, un plat únic ben complert per dur a la feina..


diumenge, 10 de gener de 2016

Coca de recapte

Nuestro nuevo logo!Juanan de Cooking aquest mes a la Cocina typical spanish es proposa cercar en el nostre receptari i fer alguna massa típica catalana salada. I què més típic del nostre receptari que la coca de recapte. Realment a Girona no és dels plats més típics, a Lleida i Tarragona, per exemple les borden. Tradicionalment les mestresses de casa, portaven al forner els ingredients que volien que dues la coca i el forner les fornejava amb una massa de pa. Avui us porto una coca típica amb escalivada i salsitxes. Es pot menjar calenta o freda, de qualsevol manera està boníssima. Proposta de #ElSecretoEstáEnLaMasaTS. Trobareu més receptes de la resta de comunitats al web. 

Ingredients (2 coques):

500g de farina de força
10g de sal
20g de llevat fresc
Un raig d'oli
150ml d'aigua
1 pebrot vermell gros
1 esbargínia grossa
2 cebes de figueres
8-10 salsitxes
Oli i sal

Preparació:

Primer de tot, cal fer la massa. Poseu en el bol de la batedora o sobre l'encimera la farina. Afegiu la sal, el llevat i l'oli. 



Poseu en marxa la batedora amb el braç d'amassar pasta. Aneu remenant i afegiu l'aigua. 


Amasseu durant 15 minuts. Si veieu que no acaba de formar-se una massa compacta, afegiu una mica més d'aigua. Un cop amassada la massa, deixeu-la reposar fins que dobli el volum, trigarà unes 2 hores aprox. Mentre puja la massa, podeu fer l'escalivada. Poseu el pebrot, l'esbargínia, les cebes i les salsitxes en una plat del forn i coeu-ho fins que veieu que la carn de les verdures està tendra, aproximadament una mitja hora. Coeu a 180º. 


 Un cop cuita la verdura, separeu-ne la pela de les verdures i reserveu. 

 
Quan la massa ja hagi doblat el seu volum, aneu per preparar les coques. 

Aixafeu la massa per tal que surti l'aire i dividiu-la en dos. Estireu la massa en forma de coca, tal i com us surti. 


Un cop estirada la massa, escampeu per sobre una mica d'oli de la cocció de les verdures. 


Repartiu per sobre les verdures i les salsitxes



Escalfeu el forn a 180º i coeu les coques durant una mitja hora o fins que veieu que la massa està cuita. Gaudiu-ne calenta o freda.



Aquí podeu trobar les propostes que altres bloguers han fet de les seves comunitats.