dissabte, 20 de febrer de 2016

Babà al rom amb fruits vermells

DESAFÍO EN LA COCINADesafío en la cocina. Aquest mes la proposta un babà. És un postre típic de França i també de Nàpols. Segons la wikipèdia l'origen del pastís és rus i polac, sembla ser que el rei Estanislao de Polònia el va introduir a França. Allí es va fer molt famós i molts pastissers el van adoptar i millorar la recepta. Avui us deixo la versió al rom. Resulta un bescuit més esponjós que els típics i que el bany amb rom li dona una textura de "borratxo" boníssima.
Podeu trobar més versions de la recepta dels meus companys del Desafío aquí.

 

Ingredients (8 persones):

Pel bescuit:

10g de llevat de flaquer
60ml de llet
280g de farina
40g de sucre
1/2 culleradeta de sal
2 ous
80g de mantega (temperatura ambient)

Per l'almívar al rom:

120g de sucre
120ml d'aigua
60ml de rom
Pell de llimona o llima

Per la decoració:

Nata muntada
300g de fruits vermells
2 cullerades de sucre llustre

Preparació:

Primer de tot prepararem  el llevat. En un bol, posem una mica de llet tèbia, un pessic de sucre i el llevat.


Deixem que el llevat actuï durant 15 minuts. Passat aquest temps, posem en el bol de l'amassadora la farina, el llevat, els ous, el sucre, la sal i la llet. Posem el braç d'amassar i amassem durant uns 5 minuts. 


Un cop la massa ja hagi agafat consistència, afegim la mantega pomada (a temperatura ambient). Amasseu durant 10 minuts més. Ha de quedar una massa homogènia però enganxosa. 


Cobriu el bol amb un tros de film i deixeu llevat la massa durant 1 hora a temperatura ambient.
Passat el temps de repòs agafeu la massa i poseu-la en el motllo prèviament engrassat. Deixeu llevat una hora més, fins que dobli el seu volum. 


En aquest punt, introduïu al forn prèviament preescalfat a 170ºC. Deixeu coure el babà durant 30 minuts. Mentre es cou el babà, prepareu l'almívar. Poseu el sucre, l'aigua i el rom en un cassó.


Afegiu la pela de llimona i deixeu coure durant uns 15 minuts fins que espesseixi. Cal que estigui una mica calent per banyar el babà. Un cop cuit el bescuit, deixeu temperar. 


Banyeu amb l'almívar al rom 


i deixeu el babà a la nevera fins l'endemà. Quan l'hagueu de servir, munteu la nata i poseu-la en una mànega pastissera amb un boquet rissat. Ompliu el forat del pastís amb la nata i decoreu per sobre amb fruits vermells. Si voleu podeu escampar una mica de sucre llustre per sobre. 


Recepta del bloc Amuses bouche.

Llom amb crema d'ametlles

Torna "Del blog al plat" de la Mercè de Destapant cassoles. En aquesta ocasió ens hem passejat pel bloc de la Isabel, "La cuina de la Isabel". Després de la difícil tasca de triar una recepta (n'hi ha moltíssimes interessants) m'he decidit per aquest llom. Fàcil de fer i un resultat espectacular, queda una salseta que ja cal que aneu preparant pa per sucar-hi!!!


Ingredients (4-6 persones):

1kg de llom de porc de dos colors
1 gra d'all
100g de farina d'ametlla
80g d'ametlles laminades
Llet
Oli, pebre i sal

Preparació:

Compreu un llom sencer. Talleu el llom a llesques però només marcades, deixeu el llom sencer i talleu de manera que no arribin el talls fins al final.


Salpebreu el llom. Poseu una cassola (de la mida aproximada del llom) al foc amb l'oli. Quan estigui l'oli calent, afegiu-hi el llom. Daureu-lo pels dos costats. 





Ara afegiu el gra d'all picat i la llet fins a cobrir el llom.




Deixeu coure el conjunt uns 35 minuts i passat aquest temps en el que ja s'haurà reduit una mica la llet, afegiu la farina d'ametlla.



Deixeu coure uns 20 minuts més, el temps necessari per tal que el llom quedi cuit i tendre i la salsa s'hagi espessit. Un cop cuit, enretireu el llom del foc i poseu preparar les ametlles per acompanyar. Poseu una paella al foc amb una mica d'oli. Quan estigui calent, afegiu les ametlles i aneu remenant fins que estiguin daurades. Poseu el llom en una plata i aboqueu pel voltant la crema d'ametlla. Decoreu amb les ametlles daurades.


dijous, 18 de febrer de 2016

Pastís de nata i yema

Com cada any per l'aniversari del meu home m'agrada fer el pastís i com cada any intento innovar però no em deixa... Sempre em demana un pastís de yema que és el que més li agrada. Així que no em queda altra.. Total que per variar i millorar he triat una recepta nova de pa de pessic i també una de nova de yema. Els dos realment han sortit molt bé i són les dues entrades anteriors a aquesta. El resultat, el que veieu, llàstima que no el poguéssiu tastar, molt bo (tot i que queda malament dir-ho)



Ingredients:

1 pa de pessic (recepta)
Yema (recepta)
Nata muntada (400ml)
Fideus de xocolata

Per fer l'almívar:

80g de sucre
80ml d'aigua

Preparació:

Feu la yema i el pa de pessic segons la recepta. Per fer l'almívar per amorosir el pa de pessic, poseu un cassó al foc amb el sucre i l'aigua. Deixeu que bulli i ja podeu apagar el foc. Deixeu que es refredi. Quan ho tingueu tot refredat i la nata muntada podreu muntar el pastís. Veureu que amb la recepta del pa de pessic si el feu en un motllo de 20cm us sortirà prou alt per fer dues capes de farcit, és a dir 3 pisos de pa de pessic. Amb l'ajut d'un tallador de pastissos o un ganivet, talleu el pastís en 3 pisos. Us recomano que a l'hora de muntar el pastís poseu la part superior a sota i la part inferior (que és més planera) a sobre, així us quedarà més anivellat. Poseu la capa inferior sobre la plata de presentació. Unteu la capa amb una mica d'almívar.




Escampeu per sobre una mica de yema, estireu-la bé.




Poseu a sobre una altra capa de pa de pessic. Unteu amb almívar i a sobre poseu una capa de nata muntada.



col·loqueu sobre la nata l'últim pis de pa de pessic. Sobre la última capa escampeu la yema i igualeu-la. Repartiu també amb una pala, una mica de yema pels laterals. Poseu-vos en el palmell de la mà els fideus de xocolata i aneu-los dipositant sobre els laterals, la yema farà la funció de cola i s'enganxaran perfectament. Ara podeu decorar el pastís amb una mica de nata. Poseu nata en una mànega pastissera i un boquet rissat. Feu un seguit de flors a l'exterior del pastís. Amb una altra mànega, amb boquet llis podeu posar una mica de yema i omplir els buits de les flors, la combinació queda molt lluïda. Bé crec que és el pastís típic d'aniversari a les pastisseries de casa nostra, bon profit!!!


dilluns, 15 de febrer de 2016

Pa de pessic II

Us porto una altra recepta de pa de pessic. En el bloc ja tinc una recepta però aquesta és una mica més senzilla i dona uns molt bons resultats. Perfecte per fer pastissos.


Ingredients (motllo de 20cm):

125g de sucre
125g de farina de rebosteria
4 ous
La pell d'una llimona ratllada
1 culleradeta de llevat
Mantega i farina per segellar el motllo (o spray)

Preparació:

Poseu en el bol de la Keenwod o batedora els ous, la ratlladura de llimona i el sucre.





Poseu les barnilles de muntar a la batedora i munteu la mescla d'ous i sucre fins que estigui ben escumosa.




En un bol, poseu la farina i el llevat i passeu-los pel sedàs per evitar els grumolls. Afegiu a poc a poc la mescla de farina i llevat i aneu remenant amb una espàtula i amb moviments envolvents. Afegiu la farina a poc a poc fins que s'hagi integrat completament tota la farina.




Engreixeu un motllo amb mantega i farina o bé amb spray. Preescalfeu el forn a 180ºC. Aboqueu la massa dins el motllo i doneu uns copets sobre el marbre de manera que desapareguin les bombolles d'aire que hi pugui haver i s'anivelli la massa. 




Introduïu la massa dins el forn i deixeu coure durant uns 30 minuts aproximadament o quan veieu que la superfície està daurada. Si introduïu un escuradents a la massa quan estigui cuit l'escuradents sortirà net. Un cop cuita la massa deixeu refredar una mica el pa de pessic i desemmotlleu-lo. Deixeu-lo refredar. Us el podeu menjar tal qual, acompanyat de sucre llustre o bé utilitzar-lo com a base de pastissos.


Recepta del bloc La cuina de sempre

diumenge, 14 de febrer de 2016

Yema (gema) recepta base

Avui us deixo una altra recepta una mica més elaborada de la yema. És ideal per farcir pastissos i cremada encara és més bona. Podríem dir que és l'estrella dels pastissos d'aniversari típics de Catalunya. Al bloc ja en tinc posada una altra més fàcil de fer, però aquesta està feta només d'ous i el resultat és espectacular!! això si per fer-la us caldrà un termòmetre de cuina, el punt de l'almívar és important per aconseguir un resultat òptim.



Ingredients:

350g de sucre
75ml d'aigua
8 ous
50g de mantega
Una mica de colorant alimentari groc


Preparació:

En un cassó, poseu el sucre i l'aigua. Poseu-lo al foc i deixeu que arrenqui el bull.


Deixeu-lo que es vagi coent fins que aconseguiu una temperatura de 114ºC. Mentre es va fent l'almívar, en un bol, poseu el ous, deixateu-los i afegiu-hi el colorant alimentari. Quan l'almívar ja hagi agafat la temperatura desitjada, afegiu-lo a poc a poc en forma de raig sobre els ous. A mesura que aneu afegint l'almívar, aneu remenant la preparació. 


Quan tingueu tota la mescla homogènia, passeu-la per un colador per tal que no quedin grumolls a la yema.


Torneu a posar la mescla en un cassó. Cal que sigui net, no aprofiteu el de coure l'almívar ja que si està calent, se us pot coure l'ou i si està fred amb restes d'almívar fred se us poden formar grumolls. Acosteu la mescla al foc i afegiu-hi la mantega. 


Ara cal una mica de paciència ja que s'ha d'anar coent a foc baix. Jo l'he cuit a temperatura 6. Aneu remenant tota l'estona la yema i veureu que mica a mica es va espessint. Quan ja se us hagi format una yema espessa, amb una consistència de crema, la podreu apartar el foc. 


En aquest punt, cal refredar-la ràpidament ja que si no us pot quedar d'un color verdós. Aboqueu la yema sobre el marbre i amb una espàtula, aneu-la remenant fins que veieu que s'ha refredat. 


Ara la podeu posar en un tupper. Us recomano posar un paper film sobre la yema per tal que no formi una pel·lícula en contacte amb l'aire.


La podeu guardar a la nevera fins el moment de fer-la servir. Se us conserva uns quants dies a la nevera, així que podeu fer-la amb antelació.

Recepta del bloc La cuina de sempre

divendres, 12 de febrer de 2016

Turbot al forn amb patates

El turbot (rom o rèmol), és un dels peixos que més m'agraden. La seva consistència gelatinosa, fa que quedi una carn gustosa i compacta com a mi m'agrada. És ideal pels nens o per la gent (com jo) que no són massa amigues d'anar traient espines..  Us el recomano, al forn no dur cap feina fer-lo i queda deliciós!!



Ingredients:

1 turbot
Patates
1 copa de vi blanc
1ceba de figueres
Oli d’oliva
Sal
Pebre negre

Preparació:

Quan comprem el turbot, demanem que ens marquin els talls, ens serà molt més fàcil per servir, i ens assegurem que quedarà ben cuit per dins.
Pelem les patates, les tallem a rodelles i les fregim una mica tomba i tomba, per tal de que a l’hora que tinguem el peix cuit, les patates també. (Si el turbot és gros, trigarà més a coure i no caldrà fregir abans les patates, les podem posar en cru).

A la safata per coure el peix, posem primer les patates que tenim una mica fregides, a sobre el peix salpebrat i la ceba tallada a rodanxes, reguem amb un raig d’oli i el vi blanc.


Ho portem al forn que tindrem preescalfat a 200º C. Deixem coure durant uns vint minuts, de tant en tant anirem mullant el peix amb el suc que tenim a la safata.


Servirem el peix acompanyat de les patates.

dimecres, 10 de febrer de 2016

Mississippi Mud Pie de "Criadas y señoras"

Aquest mes els companys de La cocina typical spanish han sortit de les propostes de les nostres comunitats per fer una convocatòria ben original. La idea era cuinar algun plat típic d'alguna pel·lícula. Jo a la convocatòria em vaig quedar llegint això (no es pot anar depressa) i no vaig veure que calia que fos una pel·lícula romàntica. Total que de tota manera aprofito i tot i no participar en aquesta ocasió si que us comparteixo aquesta deliciosa recepta.
Després de molt buscar i pensar, em vaig decidit per aquest pastís típic sureny americà que surt a la pel·lícula i gran llibre Criades i senyores. Vaig llegir primer el llibre i em va encantar i la pel·lícula tampoc em va decepcionar, tracta de les discriminacions racials als anys 60. Pels qui coneguin la peli o el llibre, recordaran com la criada Minny es venja de la seva ex-mestressa fent-li aquest pastís. No us explico com ho fa ja que potser us faria perdre les ganes de tastar-lo... Només recordo com em venien ganes de menjar els pastissos que feia la Minny mentre llegia el llibre, així que... aquí el tenim, una delícia si us agrada la xocolata!!


Ingredients (motllo de 20cm):

Per la massa:

250g de farina
115g de mantega
2-3 cullerades d'aigua

Pel farcit de xocolata:

200g de xocolata negra
125g de mantega
150g de nata
175g de sucre morè
3 ous
1 cullerada de cafè fort
1/2 culleradeta de sal

Per decorar:

Nata muntada

Preparació:

Primer de tot haurem de fer la massa. En el bol de la Keenwood poseu la farina i la mantega a dauets. Poseu en marxa la batedora amb el braç en forma de K (ho podeu fer manualment o amb qualsevol amassadora). Quan comenci a formar grumolls, 


afegiu l'aigua a poc a poc, cullerada a cullerada. Deixeu actuar la batedora, heu d'aconseguir que la massa es compacti formant una bola.


Embolcalleu la bola amb paper film i deixeu-la a la nevera 1 hora.


Un cop passat el temps d'espera, estireu la massa amb un corró, fins aconseguir estirar-la suficientment com per cobrir el motllo. Punxeu el fons de la massa i introduïu-la al forn. 


L'heu de tenir preescalfat a 200º. Deixeu-lo coure fins que el veieu una mica daurat. Mentre es cou, prepareu el farcit. En un bol poseu la xocolata, la mantega i el cafè. Escalfeu-ho tot al microones o al bany maria fins que estigui desfet el conjunt. Fora del foc, afegiu-hi els ous batuts, 


la sal, la nata i el sucre morè. Aboqueu el farcit sobre la massa.


Abaixeu el forn a 180º i torneu-lo a posar al forn uns 40-50 minuts o fins que veieu que el farcit ha quallat. Un cop cuit el pastís, deixeu-lo refredar. Un cop fred, decoreu amb una mica de nata per sobre i a gaudir d'aquest boníssim pastís del Mississippi!!!


Recepta del bloc El cine de lo que yo te diga.

dimecres, 3 de febrer de 2016

Coca de llardons de la mocada

Demà dijous llarder i com mana la tradició s'ha de menjar coca de llardons. A casa gairebé cada any segueixo la tradició i a mñes m'agrada anar tastant receptes noves. Enguany he fet la recepta de la revista Cuina. M'ha anat perfecte ja que la meva amiga Carme aquest cap de setmana van fer la matança de porc i em va dur uns greixons d'aquells que a mi m'agraden, els tobets de porc, ideals per a fer aquesta recepta. La coca és deliciosa, el llevat fa que sigui molt  esponjosa. Així que aquí us la deixo a veure si us animeu!!!

Ingredients:

Per la massa:

400g de farina de força
100g de farina d'espelta integral
20g de llevat de forner
6g de matafaluga
200g de llardons de la mocada
5 ous
120de sucre morè
200ml d'oli d'oliva extra verge

Per decorar:

1 ou
80g de sucre blanc
150g de pinyons

Preparació:

Poseu en el bol de la Keenwod o amassadora els següents ingredients: 5 ous, oli, llevat desfet amb una mica d'aigua calenta i el sucre morè. 


Comenceu a posar en marxa la batedora amb el braç d'amassar. Aneu afegint a poc a poc les dues varietats de farina. Heu d'aconseguir una massa homogènia. 


Heu d'amassar el conjunt fins que al agafar una mica de massa i estirar-la, aquesta formi un petit tel flexible. En aquest moment, afegiu la matafaluga i els llardons tallats a dauets. 


Remeneu la massa per tal que s'incorporin els ingredients nous i ja la podreu bolcar sobre el marbre de la cuina. Amb un corró, estireu la massa de manera que quedi amb forma de coca. Passeu-la a una plata que pugui anar al forn 


i ara caldrà esperar a que el llevat faci la seva funció i pugi. Ha de doblar el seu volum. El temps dependrà de la temperatura ambient, jo l'he deixat 1 hora i mitja. Quan tingueu la massa a punt, podreu pintar-la amb l'ou batut, escampeu pel damunt de l'ou els pinyons i el sucre blanc. 


Escalfeu el forn a 180º i quan tingueu la temperatura adient, introduïu la coca dins el forn. Deixeu-la coure uns 25-30 minuts. Quan la tingueu cuita i una mica dauradeta, traieu-la del forn i deixeu-la refredar. Bon profit i bon dijous llarder!!!


Per si voleu fer un altre tipus de coca de llardons, us deixo aquí uns quants enllaços: