dimarts, 31 d’octubre de 2017

Pastís xocoflam

Un dels aliments que aixeca més passions, és de ben segur la xocolata. Considerat pels asteques la «beguda dels deus» la podem consumir avui en dia en una infinitat de receptes. Aquesta que us proposo combina el flam, amb un bescuit de xocolata d'una consistència semblant al brownie. La curiositat que té a més la recepta, és que durant la cocció, s'inverteixen les densitats dels productes i es realitza un procés força màgic. La posició del flam i el del bescuit, s'intercanvien. Gaudiu aquests dies de fred d'unes postres delicioses i aprofiteu les endorfines que ens aporta la xocolata. 


Ingredients (motllo de 2l de capacitat):


Pel bescuit de xocolata:
100g de xocolata (55%cacau)
150g de mantega
3 ous (mida L)
150g de sucre
25g de cacau en pols (amarg)
100g de farina
1 culleradeta de llevat químic

Pel flam

400ml de llet
400g de llet condensada
200g de formatge d'untar
4 ous

Per la cobertura del pastís:

200g de xocolata (55% postres)
200ml de nata (per muntar)
50g de mantega

Preparació:

La cocció del pastís és al bany maria, amb la qual cosa haurem de posar una plata amb aigua al forn amb capacitat per allotjar el motllo del pastís. Preescalfarem el forn a 160º.
Començarem la recepta fent el bescuit de xocolata. Posarem la xocolata i la mantega en un bol i els fondrem, al bany maria o bé al microones. 


En un altre bol, posarem els ous i el sucre i els batrem. 


Afegirem la crema de xocolata que anteriorment haurem fos i barrejarem la mescla fins que els ingredients quedin integrats. Afegirem a la mescla, la farina, el cacau i el llevat, tot tamisat. Barrejarem tots els ingredients amb moviments envolvents. Engreixarem un motllo que no sigui desemmotllable (podria vessar) i abocarem la mescla del bescuit en el motllo. 


Ara prepararem la capa del flam. Aquest pas és molt senzill ja que haurem de posar tots els ingredients en un bol (llet, llet condensada, formatge d'untar, ous) i ho batrem amb la batedora fins que obtinguem una massa ben fina. Afegirem el flam preparat sobre el bescuit de xocolata. 


Taparem el motllo amb una mica de paper d'alumini i introduirem el pastís al forn dins de la plata al bany maria. 



Durant la cocció passarà la màgia. S'intercanvien per densitat les masses. El flam passa a ocupar el fons del motllo i el bescuit es situa a la part superior. Courem el pastís durant 1 hora. Un cop cuit, l'haurem de deixar refredar i un cop fred l'introduirem a la nevera per tal que es refrigeri. Caldrà doncs fer-lo unes hores abans de consumir-lo.
Quan el pastís ja estigui ben fred, podreu preparar el bany de xocolata. El ganache o crema de xocolata el prepararem, posant la nata en un cassó i portant-la a ebullició. Quan bulli la nata, l'enretirarem del foc i hi afegirem la xocolata. Remenarem amb unes barnilles fins aconseguir una crema sense grumolls. Finalment, afegirem la mantega que li donarà un bonic to brillant. Deixarem que el ganache es temperi i llavors, banyarem amb ell el pastís. Recordem que durant la cocció s'hauran intercanviat les posicions del flam i el bescuit, per tant quan desemmotllem i bolquem el pastís sobre el plat de presentació, el flam ens quedarà a sobre. Per banyar el pastís haurem d'anar amb compte ja que banyarem directament sobre el flam ( si la temperatura del ganache és molt alta es pot desfer el flam). 


Un cop banyat el pastís el podem deixar a la nevera fins l'hora de servir. 


També podem servir el pastís sense banyar-lo amb xocolata. 


1 comentari:

  1. Èxit assegurat! Jo també en tinc un de semblant al blog...però aquest és súper súper de xoco.

    ResponElimina