dilluns, 14 de maig del 2012

Xapata

Fer el pa a casa, és un gust. Aquesta és la primera recepta que us poso. Amb una fornada tindreu xapates per tota la setmana. Queden boníssimes i a més a la cuina queda una oloreta!!


Ingredients (18 xapates o 3 plates de forn):

720ml d'aigua
1 sobre de llevat sec (per fer pa)
10gr de llevat fresc
20 gr de sal
1 culleradeta de mel
460gr de farina de força
660 gr de farina normal

Preparació:

A casa tinc una panificadora però desde que em van regalar la cooking chef, la faig servir també per fer les masses ja que puc controlar més bé els temps i les velocitats. Us poso a continuació com ho faig amb la màquina però podeu fer el mateix a mà.

Posar en el bol l'aigua, el llevat sec, el llevat fresc i la mel. Posem el ganxo d'amassar i posem 5 segons a velocitat 1 perquè es barregin bé els llevats. Veureu que a moltes receptes posen la sal juntament amb els llevats però he vist que retrassa la fermentació, per tant intenteu no posar-les en contacte. Un com ben feta la barreja, afegir-hi la farina de força tamissada. Remenar a velocitat baixa (1), 1 minut. Afegir la farina normal amb la sal, tot tamissat. Deixar-ho amassar a velocitat lenta uns 20 minuts a velocitat mínima.









 
Ara cal deixar la massa que llevi. Jo deixo la massa dins el bol, el tapo amb un drap de cuina i poso la màquina a velocitat 3 de remenar sense cap ganxo. Hi poso temperatura 26-28º i amb una hora haurà doblat el seu volum. Si no teniu la cooking chef, deixeu-la dins un bol tapat, lluny de corrents i en un lloc càlid fins que dobli el seu volum.


Un cop hagi llevat, treieu la massa del bol. Veureu que hi han receptes que la deixen tota la nit dins la nevera però jo ho he provat i queda pràcticament igual, si aneu justos de temps sempre ho podeu fer.
Amasseu una mica la massa per tal que perdi aire i feu les xapates a la mida que volgueu, com que és una massa força líquida, comparada amb altres masses de pa, us aconsello que la talleu amb tisores. Aneu col·locant les xapates en les plates del forn. Ara caldrà que tornin a fer un segon llevat, recordeu d'allunyar-les de les corrents. En una 1/2 hora ja us hauran llevat i les podreu enfornar. 

  

Preescalfeu el forn a 190º i coeu-les uns 20 minuts fins que les veieu cuites. Si us agrada que quedi la crosta cruixent, aneu-les ruixant amb un vaporitzador d'aigua durant la cocció. Congelades queden perfectes!!









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada