dimarts, 7 d’abril del 2015

Coca nòrdica amb poma caramel·litzada (Xavier Barriga)

El genial llibre de Xavier Barriga sobre coques, està replet de receptes d'allò més delicioses. Avui us proposo aquesta coca que té origen en els pobles nòrdics. La massa amb les pomes caramel·litzades a l'interior li dona a la coca una textura genial. Com a bona gironina, he utilitzat unes pomes golden, excel·lent producte de la zona. Si us agraden les pomes no us ho penseu!!

Ingredients (coca de 30x 20 cm ):

250g de mantega
250g de sucre mòlt
5 ous
250g de farina
10g de llevat químic
1 culleradeta concentrat de vainilla
Un pessic de sal
Poma laminada (aprox. 2 pomes)
Gelatina en pols

Per la poma caramel·litzada

2 pomes
140g de sucre
40g d'aigua
35g de mantega
1 culleradeta de canyella

Preparació:

Primer de tot, prepararem el farcit de poma caramel·litzada. Posem en un pot, el sucre i l'aigua. Ho posem al foc i deixem que agafi un color daurat. Mentre, pelem i tallem les pomes a dauets.  Quan el sucre estigui ros, afegim amb compte la mantega, remenem i hi afegim la poma. 










Ho deixem coure al foc fins que estigui la poma tova. Enretirem la poma del foc, afegim la canyella i ho deixem refredar. Per seguir la recepta, cal que la poma ja estigui freda.
Per fer la massa, posem la mantega pomada (a temperatura ambient tova) en un bol de la Keenwood. Hi afegim el sucre i ho emulsionem amb el ganxo en forma de K (ho podeu fer a mà). Quan tinguem la barreja homogènia, afegim els ous d'un en un.


Un cop tot ben integrat, podem afegir la sal, la farina tamisada, el llevat i la vainilla. Ho remenem el temps just per tal que la mescla quedi ben integrada. Afegim a la massa la poma reservada i ho tornem a remenar tot junt.


Preescalefem el forn a 180º. Engreixem un motllo. Afegim la massa al motllo i l'extenem. Hem de tenir cura que no hi hagi molt de gruix, ha de ser d'uns 2cm, si és massa gruixuda, ens arrisquem a que no quedi ben cuita. Pelem dues pomes, treiem el cor i les laminem. Posem les pomes sobreposades sobre la massa.



Introduïm el motllo al forn i deixem coure la coca fins que estigui cuita, trigarà entre 30-40 minuts. Quan estigui ben dauradeta i cuita per dintre, l'enretirem del foc. Deixarem refredar. Un cop fred, desfarem la gelatina en aigua o en suc de poma i en calent, l'escamparem sobre la coca. 


5 comentaris:

  1. Que pinta mas buena tiene, gracias por compartirla ya que en casa nos gustan mucho este tipo de tartas de manzana.Bssss

    ResponElimina
  2. ufff que rica!! yo he preparado alguna tarta asi, pero sin caramelizar la manzana, como tú la has hecho me parece deliciosa, lo probaré la próxima vez!!! menuda pintaza

    ResponElimina
  3. Ostres aquesta coca amb pomes caramel.litzades per dintre i per fora i amb segell del Xavi Barriga... I aquesta pinta, aquesta segur que caurà ben aviat tot i que segueixo demanant el llibre a casa jejeje Pel dia de la mare potser :o) O sant Jordi!
    Petons
    palmira

    ResponElimina
  4. M'encanten les postres amb poma, i aquesta coca, amb la poma caramelitzada ha d'estar més que bona! quina gana m'has fet venir!! un petó!

    ResponElimina
  5. Adoro doces com maça , essa coca ficou linda e com toda a certeza uma delicia
    bjs

    ResponElimina